DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Potraviny a jejich kvalita

18.01.2015 Sdělování podílu dodavatelů potravin do obchodních řetezců a jeho výpovídací schopnost pro zákazníky, která je nízká až nulová:

http://byznys.lidovky.cz/co-je-to-ceska-potravina-retezce-nevi-a-zakaznici-jsou-zmateni-p6z-/firmy-trhy.aspx?c=A150109_174459_firmy-trhy_pave


Všichni víme, nebo alespoň tak trochu tušíme, že to, co nám nabízí v obchodních řetezcích k jídlu, není tak úplně v pořádku. Nechápu, jak je možné, že hovězí maso z býka, zabitého v Anglii, rozporcovaného v Německu a zabalené v Polsku je levnější než maso ze zvířete, které žilo, bylo poraženo a rozporcováno v Česku. Nemá to žádnou logiku.

Chápu, že většina lidí je ráda, že nakoupí ve slevách a nakrmí rodinu, ale to je přesně to, o co jde. Naučme se dívat, co kupujeme, i když to občas chce lupu, kupujme kvalitní a hlavně české potraviny, podpořme místní zemědělce, kteří vůbec nemají jednoduchý život (a to nemluvím jen o nevyzpytatelném počasí, na kterém jsou závislí). Když se naučíme nakupovat "doma", to co tu roste, žije a je pak zpracováno místními firmami, snad se časem zase dopracujeme k tomu, že bude Česko soběstačné, co se potravin týká. Proč tolerujeme, že místní brambory a jablka jsou zaorávána nebo zkrmována prasaty (pokud je teda ještě někdo chová) a tahají se sem brambory a jablka např. z Polska. Nic proti Polsku nemám, jezdím tam ráda a polský národ je příkladem jednoty, když se jedná o ty zásadní věci, ale nechci jíst to, co vyrostlo možná u nich a možná někde úplně jinde a ještě zelené a nastříkané chemií, aby to vydrželo "čerstvé", putovalo přes půlku světa. A je to levnější než to, co vyrostlo u nás???? Je to blbost a je třeba se proti tomu postavit, nekupovat takové zboží a i když je to pracné, poohlédnout se kolem a nakoupit regionální potraviny, i když jsou třeba o kapku dražší a ne tak snadno dostupné.